MH SR vyhralo zásadný spor v kauze Transpetrol

28.06.2014 Bratislava

(Bratislava 27.6.2014) – Rezort hospodárstva SR dnes dostal rozsudok Krajského súdu v Košiciach týkajúci sa sporu, v ktorom MH SR navrhovalo určiť exekučný prevod 647 akcií spoločnosti TRANSPETROL, a.s. za absolútne neplatný právny úkon.

Krajský súd v Košiciach v druhostupňovom rozsudku uviedol, že ani jeden z odvolacích dôvodov uplatnených skupinou osôb okolo Ignáca Ilčišina neprichádza do úvahy a rozsudok Okresného súdu Košice II zo dňa 25.9.2013 v plnom rozsahu potvrdil.

„Išlo o jedno z najdôležitejších súdnych konaní v kauze 34% akcií spoločnosti TRANSPETROL, a.s., pretože jeho priamym predmetom bola otázka, či mohla skupina spoločností a osôb prepojených s Ignácom Ilčišinom nadobudnúť v exekúcii akcie, ktoré boli strategickým majetkom štátu“, povedal v tejto súvislosti minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.

Okresný súd Košice II žalobe ministerstva hospodárstva v podstatnej časti vyhovel a potvrdil absolútnu neplatnosť exekučného prevodu akcií spoločnosti Transpetrol a.s.. Detailne sa tiež vyjadril k viacerým sporným otázkam súvisiacim s kauzou Transpetrol a.s., najmä k námietke údajnej neprípustnosti preskúmavania exekučného konania. Rozsudok Okresného súdu Košice II patrí k jednému z najprepracovanejších a argumentačne najkvalitnejších rozhodnutí v kauze akcií spoločnosti Transpetrol a.s.

Krajský súd v Košiciach sa v druhostupňovom rozsudku plne stotožnil s odôvodnením uvedeným v rozsudku Okresného súdu Košice II a potvrdil, že okresný súd sa so všetkými skutočnosťami presvedčivo vyrovnal a správne ich zhodnotil.

Proti rozhodnutiu Krajského súdu v Košiciach už nie je prípustné odvolanie.


Stanislav Jurikovič
hovorca ministra hospodárstva SR
 

Vyberte región